14 Şubat 2019 Perşembe

Fit Snickers Topları


Yer fıstığına karşı sempati besliyorum 😋 fındık fıstık değil yer fıstığı kalp ben 😋 @sercancam_ sayfasına görünce gözlerimden kalpler çıkan fit snickers toplarını hemen denemiş olmam bu yüzden olabilir 😅 üşenmedim fıstık ezmesini de dünden hazırladım. Sonuç şahane 😋 benim gibi evde olunca sürekli bir şeyler yeme isteği olanlar için ise ideal. Çünkü içinde hiç şeker yok (dışındaki bitter çikolata günaha dahil değil🙊) ve bir tanesi bile iştahı kesmeye yetiyor. Gelelim tarife. 

Fit Snickers Topları:


-7 adet hurma
-4 adet ceviz
-3/4 su bardağı yulaf -3 yemek kaşığı fıstık ezmesi*
-üzeri için bitter çikolata

Hurmaları 5-6 dk sıcak suda bekletin. Yulafı rondoda un haline gelene kadar ufaltın. Hurmaların kabuklarını soyun ve diğer tüm malzemelerle birlikte yulafın içine atın. İyice karıştırın. 1’er tatlı kaşığı kadar parçalar halinde yuvarlayın. Dolapta dinlendirin. O sırda bitter çikolatayı benmari eritin. Topların yarısını çikolataya bulayın. Dolapta biraz daha dinlendirdikten sonra hazır. 
Fıstık ezmesi için kabuklarını soyduğunuz tuzsuz yer fıstıklarını tavada hafif kavurun. Rondoya alın ve 2-3 dk aralarla karıştırarak yaklaşık 10 dk karıştırın. İyice cıvıklaşmış olunca isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. 2-3 dk daha karıştırın. Kıvam katılamış olacak. Ve fıstık ezmesi hazır. Tüm tatlılarda, yulaf kaselerinde kullanabilirsiniz. Kahvaltıda ekmeğe sürüp bile yiyebilirsini. Afiyet olsun 😋

Şeftalili Frambuazlı Yaz Keki



Bir @bengikurtcebe tarifi 👌🏻
Hikayede paylaştığımda bu kadar çok ilgi göreceğini hiç tahmin etmemiştim. Tüm malzemeyi bir kapta karıştırmak gibi hiç uğraş gerektirmeyen bir kek olması bunda etkili oldu sanırım 😅  Hafif tarçınla aromalanmış keki, şeftalinin tatlılığı ile ekşi meyvelerin dansı ile lezzet patlaması yaaşatan bu pratik keki denemelisiniz.

Şeftalili frambuazlı şipşak kek: 


-1 yumurta -1 su bardağı şeker
-1,5 su bardağı un
-1/3 su bardağı erimiş tereyağı
-3/4 su bardağı süt
-yarım paket kabartma tozu
-1 paket vanilin
-1 çay kaşığı tarçın (eğer seviyorsanız miktarı artırabilirsiniz)
-1 tutam tuz
-1 şeftali
-1 avuç donmuş frambuaz
-üzeri için 2-3 tatlı kaşığı kadar toz şeker

Fırını 170 derecede çalıştırın. Şeftalinin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kek için tüm malzemeyi bir kap güzelde karıştırın. 18-20 cm ebatında kek kalıbınızın altına yağı kağıt koyun. Şeftalinin ve donmuş frambuazın yarısını serpiştirip kek harcını dökün. Kalan meyveleri de üzerine serpiştirin. Son olarak toz şekeri serpiştirip fırına verin. Yaklaşık 50 dk 1 saat arası kontrol ederek pişirin. Fırından çıkınca ılınmasını bekleyip kalıptan çıkarın. Yanında kaymaklı dondurma ile yenmesi tavsiye edilir 😋 afiyet olsun 💕




Yağsız Yoğun Çikolatalı Kek



Bir dilimi size eşsiz duygular yaşatacak bir kek tarifi ile geldim. Üstelik içinde YAĞ YOK. bir sürü çikolata olmasını görmezden gelebilirseniz bu şahane bi durum 😅 yıllardır brownie pişiririm. Bu kekin tadını anlatmak için en doğru tabir ise brownie kadar güzel, ondan çok çok daha hafif 👌🏻 demek istediğim, de-ne-yin 😍 @bengikurtcebe daha iyisini yapana kadar favorim bu.




Çikolatalı kek:


-2 paket bitter, 1 paket sütlü çikolata (her biri 80 gr)
-1 paket krema (200 ml)
-4 yumurta
-2 çorba kaşığı kakao
-4 çorba kaşığı şeker
-4 çorba kaşığı un
-1 tutam tuz
-üzeri için: çikolata parçaları, donmuş ekşi meyveler, fındık/ fıstık/ ceviz... 


Fırını 180 derecede ısıtın. Kremayı ve çikolatayı bir tencereye alın ve çikolatalar eriyene kadar ara ara karıştırın. Ocaktan alın, kakaoyu ekleyin, karıştırın pütür kalmasın. Ilınmaya bırakın. Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırın. Sarısı ile şekeri kabartın. Ayrı bir kapta beyazları kar gibi olacak kadar güzelce kabartın. İlk olarak sarıları çikolatalı karışıma ekleyin ve güzelce karıştırın. Yumurta aklarını da ekleyip spatula ile alttan üste katlayarak, söndürmeden karıştırın. Kalıbınızın altına yağı kağıt serin. Harcı dökün. Üzerine donmuş meyveleri, çikolata parçalarını ve cevizi vs serpiştirin. 25-30 dk pişirin. Derseniz ki ben bi tık daha katı seviyorum. 40’a kadar yolu var. Püf noktası bir gece dolapta bekletmeniz. Afiyet olsun 😋

Islak Kurabiye


Sınıf pikniklerinde önüme alıp yerim öyle dayanamam bu kurabiyeye 😋 bu tarifi kenara not edin çünkü hazırlaması 10 dk, pişirmesi 10-15 dk sürüyor sadece. Püf noktası 2-3 saat veya bir gece dolapta bekleyip serinlemesi 👌🏻 




Kurabiyelerin yanına çay mı kahve mi süt mü tercih edersiniz? Benim tercihim açık ara süt 🍪🥛😋 özellikle kurabiye kakaolu ise.. bir de fotoğraf çekerken bir tanesini sütün içine düşürmüştüm 🙈 kurabiyeyi alsamda kırıntıları kalmış içinde. Akşama kadar da beklemiş haliyle 😅 şahane kurabiye aromalı hafif bir süt düşünün..aynı büyük cafelerde içilenler gibi.. buradan yola çıkarak evde yenmeyen kurabiyelerinizi bu şekilde aromalı kahveler yapmak için kullanabilirsiniz 👌🏻 şu an çok konuştuğumu farkettim. Dokusu, ıslaklığı kendini anlatan, gittiği davette herkesten tam not alan bu ıslak kurabiyeleri denemek isterseniz işte tarif..

Islak kurabiye:

-125 gr tereyağı (oda ısısında)
-yarım su bardağı sıvı yağ
-1 yumurta
-yarım su bardağı şeker
-3 veya 4 yemek kaşığı kakao
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya -aldığı kadar un

Şerbeti için:


-1,5 su bardağı su
-1 su bardağı şeker (ben şekerli çok sevmediğim için miktarı azalttım ama şekerli seviyorsanız yarım bardak şeker daha ilave edin)
-3-4 damla limon suyu 


Üzeri için: hindistan cevizi rendesi

İlk olarak şerbet hazırlayın. Şeker ve suyu kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ekleyip 10-15 de kıvam almasını bekleyin ve ocaktan akıp soğumaya bırakın. 
Fırını 200 derecede ısıtın. Un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Unu kontrollü ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak dizin. Üzeri çatlayana kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Fırından fırına değişiklik gösterdiğini unutmayın. Fırından çıkarın ve kurabiyeler daha ilk sıcaklığındayken soğuk şerbeti üzerlerine dökün. Altlarında kalan şerbeti kaşıkla tekrar üzerlerine dökün. Dolapta dinlendirin. Afiyet olsun 🎈

Kabaklı Mantarlı Kiş




Vee karşınızda Mevsimide Yemek için hazırladığım ve seçilip gazeteye çıkan tarifim. Kime yaptıysam gönülleri fethetti diyebilirim. Misafiriniz geleceği zaman gönül rahatlığı ile pişirebilirsiniz.



Kabaklı Mantarlı Kiş

Malzemeler

Hamuru İçin:

340 gr un (3 su bardağı)
220 g soğuk tereyağı (1,5 su bardağı)
2 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı buzlu su + 1 yemek kaşığı sirke karışımı

İç Harcı İçin:

2 orta boy kabak (rendelenmiş)
2 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 soğan 
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım demet dereotu
1 kase mantar (yaklaşık 8 adet)
yarım su bardağı süt mısırı (seviyorsanız artırabilirsiniz)
1 yumurta
3-4 yemek kaşığı beyaz peynir ya da lor (opsiyonel)
400 gr kaşar (biraz da üzeri için)
tuz, karabiber, muskat rendesi, pul biber

Tarif toplamda iki aşamadan oluşmakta. İlk aşama tart hamuru hazırlanıp soğutulacak, ikinci aşama iç harcının hazırlanacak.
Tart hamurlarının püf noktası içerine konan tereyağı ve suyun buz gibi soğuk olması. Karıştırma işlemine mümkün olduğunca rondo ile devam edilmeli. Elin ısısı tereyağları eritir, bizim istediğimiz tereyağların mümkün olduğunca diri kalması. Bu doğrultuda su ve yağ hariç tüm malzemeyi rondoya alın. Tereyağını küp küp doğrayıp ekleyin. Hafif hafif karıştırın. O sırada sirkeli su karışımından 1’er kaşık olacak şekilde kontrollü ekleyin. Suyun tamamını eklemek zorunda değilsiniz. Kıvamı gibi, tereyağlar tam karışmamış ama ele alıp sıkınca sabit kalan bir hamur olduğunda toparlayıp streç filme sarın ve dolapta yarım saat dinlendirin.
Tart hamuru dolapta dinlenirken küp küp doğradığınız soğanı tereyağı ile pembeleşene kadar kavurun. Rendelediğiniz kabakları sıkarak fazla suyunu alın. Kabağı, havucu ve doğradığınız mantarları kavurduğunuz soğana ekleyip malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Fırında da pişecekleri için fazla pişirmenize gerek yok. Ocaktan alın, dinlenmeye bırakın.
Bu sırada dolapta dinlenen tart hamurunu çıkarın. İster tezgahı unlayarak, ister iki yağlı kağıt arasında hamuru tart kalıbınıza göre açın. Dikkatlice kaldırıp kalıba yerleştirin. Dağılan yerleri elinizle bastırarak düzleyebilirsiniz, dağılmasından sakın korkmayın. Hiç beceremem diyorsanız tamamını elinizle bile yayabilirsiniz (ama dediğim gibi el ısısı…) Tart kalıbınızın her yerini hamurla kapladıktan sonra kenarlarda taşan yerleri bıçağı yatay tutarak kesin. Hamurun tabanına ve yanlarına hafifçe çatal batırın. Yer yer oluşturduğunuz bu izler hamurun kabarmamasını sağlayacak. Tart ve turtalarda istenen kabarmamış ve kıyır kıyır bir hamurdur. Bu sebeple pişirilirken üstüne baklagil konulmakta ancak bununla uğraşmak yerine turtanın hamurunu buzlukta taş gibi donana kadar bekletebilirsiniz.

Tart dolapta donarken fırını 180 derecede çalıştırın. Soğuyan kabakların içine dereotunu ince ince doğrayın. Peyniri ufalayın. Kaşar hariç tüm malzemeyi ekleyin. Kaşarı rendeleyip bir kısmını üzeri için ayırıp kalan kaşarı da diğer malzemelerin yanına katın. Baharatları da ekleyip homojen bir şekilde karıştırın. Buzluktan tart hamurunu çıkarıp fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Kabarmaya başladığını gördüğünüz anda çıkarın. Hazırladığınız harcı dökün. Kaşık yardımı ile hafifçe bastırarak yayın. Üzerine ayırdığınız kaşarı serpiştirin. Tekrar fırına atın. Kaşarlar nar gibi kızardığında çıkarın. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarın. Afiyet olsun.





Kaymaklı Pizza Poğaça



Kaymaklı pizza poğaça:

-2 yumurta (1’inin sarısı üstüne)
-yarım su bardağı kaymak
-yarım su bardağı süt
-1,5 su bardağı su
-1 yemek kaşığı kuru maya
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz (ben hamuru az tuzlu seviyorum, eğer tuza düşkünseniz miktarı biraz artırabilirsiniz)
-aldığı kadar un .

Harcı için:
(Ben evdeki malzemeleri değerlendirdim, evde ne varsa canınız ne çekiyorsa onu kullanabilirsiniz)
-salça
-mısır
-zeytin
-sucuk
-rende kaşar
-kekik, karabiber, susam 
İlk olarak ılık süte mayayı ekleyip karıştırıp 10 dk kabarmasını bekleyin. Küçük bir tencerede kaymak ile sütü ılınıp birbirine karışana kadar ısıtın ve karıştırın. Mayaya ekleyin. Karıştırın. Şekeri, yumurtayı, tuzu, ekleyin. Unu azar azar, yoğurarak ekleyin. Tamam kuru değil aksine hafif ele yapışan bir kıvam aldığında yoğurmayı bırakın. Toparlayın. Üzerini streçleyip hava almadığından emin olun ve yaklaşık en az yarım saat mayalandırın. Hamur kocaman olduğunda kenarlardan hafifçe sıyırıp un serptiğiniz tezgaha alın. Altan üste bir iki kere toparlayın. Merdane ile büyük bir dikdörtgen olacak şekilde açın. Hamur merdaneye yapışmasın diye un serpebilirsiniz. Açtığınız hamura salça sürün. Üzerine istediğiniz malzemeyi serpiştirin. Rulo yapın. Eşit parçalara kesin. Rulo kısmı yukarıda kalacak şekilde ister yağladığını 12’li muffin kalıbına, ister yuvarlak kek kalıbına veya borcama dizin. Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın. Bu sırada poğaçaların tepsi mayalanması için 15 dk daha müsaade edin. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. İyice kabarıp nar gibi kızarınca fırından çıkarın. Afiyet olsun.







13 Şubat 2019 Çarşamba

Kupta Turunçgilli Pişmeyen Cheesecake



Bu aylarda sürekli hasta olan biri olarak okula giderken büfeden portakal-greyfurt-nar karışımı alır içerim. Tadını da severim. Greyfurt sevmeyenlerin aksine zarını soyup içine yerim dişlerim kamaşana kadar 😋 bu yüzden tüm bu turunçgilleri bir tarifte buluşturmak istedim. Aşırı kolay, aşırı lezzetli bir sütlü tatlı çıktı ortaya 😍 siz benim gibi yapmak zorunda değilsiniz. Hangi meyveyi istiyorsanız onu kullanın 😋

Pişmeyen Turunçgilli Cheesecake 🍊

Tabanı için:


-1 paket burçak bisküvi
-1 yk tereyağı
-1 avuç fındık veya ceviz


Muhallebisi için:
-1 litre süt
-3 yk nişasta
-3 yk un
-1 su bardağı şeker
-greyfurt ve portakal kabuğu rendesi
-yarım paket krema
-100 gr sürme peynir

Turunçgilli pelte için:

💥greyfurt sevmiyorsanız onun yerine portakal ve limon miktarını artırın.


-yarım greyfurt (zarlarından ayrılmış)
-1 portakal suyu
-yarım limon suyu
-yarım nar suyu
-3 yk nar şeker (şekere düşkünseniz artırın)
-2 yk nişasta

İlk olarak süt, şeker, nişasta ve unu karıştırarak muhallebi yapın. Altını kapatınca portakal ve greyfurt rendelerini ekleyip karıştırın, dinlenmeye bırakın. Bu sırada üst kısmının peltesini yapmak için tüm malzemeyi ocakta kaynatın. (Meyve sıkacağınız yoksa narları soyup rondodan geçirin, tel süzgeçten geçirin ve suyunu sosa posasını çöpe ayırın). Muhallebi ve pelte soğurken bir tavada iri kıydığınız fındığı ve tereyağını hafif kavurun. Toz haline getirdiğiniz burçağı da ekletip 1-2 dk karıştırın. Ocaktan alın. Son olarak krema ve sürme peyniri kabarana kadar çırpın. Muhallebiye ekleyip homojen bir şekilde karışana kadar çırpmaya devam edin. Cupların en altına burçaklı karışım, üstüne muhallebi, üstüne turuçgil peltesi dökün. Hafif soğutun ve afiyet olsun 😋