13 Şubat 2019 Çarşamba

Hamburger






Bayadır yapmak istediğim ama hep ertelediğim bir tarifti kendisi 👌🏻 tarif Büşra'cığıma ait 🌸 gün batmadan 10 dk içinde alel acele birkaç poz çekebildim 😅 yoksa bence hamburger dünyanın enn fotojenik yemeklerinden biri. Fotosu akşama kadar çekilebilir 😍 hemen akşama yetiştirebilin diye tarifi yazdım.

Hamburger 🍔 



🥖Ekmeği için (8 adet):
-1 yumurta
-1 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
-yarım su bardağı ılık su
-yarım su bardağı ılık süt
-1 küçük paket instant kuru maya -1 tatlı kaşığı tuz
-1 yemek kaşığı şeker
-3,4 su bardağı un
-üzeri için su ve susam




🍖Köftesi için:
-500 gr iki kere çekilmiş kıyma
-3 yemek kaşığı ufalanmış bayat ekmek (alternatifi galeta unu)
-1 adet soğan, 1 adet sarımsak rendesi
-1 yumurta
-1 yemek kaşığı pekmez
-1 yemek kaşığı hardal (opsiyonel)
-tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, pulbiber

🍟Patatesler için:
-3 veya 4 patates
-2 yemek kaşığı yağ
-kajun baharatı (opsiyonel)
-kabartma tozu, paprika biber, karabiber, tuz ve istediğiniz tüm baharatlar

İlk olarak ekmeklerin mayalanma süresi olduğu için ondan başlayalım. Su, süt, şeker, yumurta ve mayayı karıştırın. Unu tuzla birlikte kontrollü olarak ekleyin. Yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur olduğunda yağları ekleyip hepsi birbirine geçene kadar 10 dk daha yoğurun. Pamuk gibi bir hamur olacak. Üzerini kapatıp evin sıcak bir köşesine koyup yarım saat mayalandırın. O sırada köfteler için tüm malzemeyi güzelce yoğurup dolaba kaldırın biraz dinlensin. Hamur mayalanınca tezgaha alın ve 8 eş parçaya ayırın. Her bir parçayı içe doğru katlayarak top şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı dizin ve avuç içinizle üzerine hafif bastırın, şekiller yassı olsun. ÇALIŞMAYAN fırında 30 dk mayalandırın. Fırından çıkarın. fırını 200 derecede çalıştırın. Fırın ısınırken ekmeklerin üzerine fırça ile su sürüp susam serpin. Alt kısımları kızarana kadar pişirin.O sırada köfteleri çıkarıp 8 eş parçaya bölün ve elinizde yuvarlayıp tepeden bastırarak şekil verin. Boyu ekmeklerden 3 cm büyük olsun çünkü piştikçe küçülüyorlar. Köftenin ortası kenarlardan daha ince daha çukur olmalı, pişerken iç kısmının çiğ kalmaması için bu önemli. Hafif yağladığınız döküm tavada bu şekilde alt üst pişirin. En son tepsiye dizip üzerlerine cheddar peyniri dizip eriyene kadar 5 dk pişirin. .

İlk sıcaklığını atan ekmekleri enine ikiye kesin. En alta marul, üzerine cheddarlı köfte, domates, turşu, karamelize soğan, ketçap mayonez sıkın ve üst ekmeği kapatın. .
Patatesler için patatesleri ince uzun kesin. Havlu ile kurulayın. Bi kapta baharatlar, yağ kabartma tozu ile harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye tek sıra halinde dizin. Kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun 😋

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder