Profiterolün benim için yeri başkadır. Hem çikolatalı hem sütlü tatlı isteğinizi aynı anda idare eden bir tatlı kendisi. Yapımı zor gözükse bile bir kez kendiniz yaptıktan sonra dışarıda yedikleriniz asla kendi yaptığınızın yerini tutmayacak.
Choux Hamuru(1 kap = 240 ml lik su bardağı ölçüsü)
1/3 kap + 1 yemek kaşığı su (95 ml)
75 gr tereyağ
1/3 kap süt ( 80 ml )
1 tatlı kaşığı toz şeker (4 gr)
1 çimdik tuz
1 kap un ( 110 gr)
3 adet büyük veya 4 adet orta boy yumurta
Fırını 165 dereceye ayarlayın. Su, süt ve tereyağını tencereye alarak kaynatın. Tuz ve şekeri ilave edin. Unu ilave ederek tahta kaşıkla hızlı bir şekilde 4,5 dk pişirin. Ocağın altını kapatın ve hamurun ılımasını bekleyin. Hamur ılıdığı zaman teker teker yumurtaları ekleyin. ( yumurtalar hamura güzelce karıştıkça ekleyin). Sıkma torbasına düz duy takarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıkın. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 tatlı kaşığı yardımı ile küçük toplar şeklinde yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 25, 30 dk kadar pişirin.
Pastacı Kreması (1 kap = 240 ml lik su bardağı ölçüsü)
480 ml (2 su bardağı) süt
2 adet yumurta sarısı
80 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker
30 gr (1/4 su bardağı) un
30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
Bir çimdik tuz
75 gr (1/3 su bardağı) tereyağı
Sütün ve şekerin 3/4'ünü bir tencereye alın ve kaynatın. Kalan süt ve şeker ayrı bir kapta yumurta sarılarını, nişastayı, unu ve vanilyayı ekleyip pütürcük kalmayacak kadar karıştırın. Ocaktaki süt kaynayınca 1-2 kepçe alıp diğer kaptaki yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın. Yumurtalı karışımı ocaktaki karışıma yavaşça, karıştırarak ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Kıvamı olunca ocaktan alın ve blenderdan geçirin. Tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın. Üzerine pudinge yapışacak şekilde streç örtün. Dolapta en az 1 saat dinlendirin.
Çikolata Sosu
(bardak ölçüsü normal su bardağı ölçüsü)
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı un (Silme olacak)
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tereyağı
Bir çay kaşığının üçte biri kadar tuz
60 gr. bitter çikolata
Tereyağı haricindeki malzemeleri tencereye alıp çırpıcıyla iyice çırpın.Tereyağını da ekleyip ocağın altını açın ve karıştırarak pişirin.Çikolatalı sosun kabuk bağlamaması için, soğuyana kadar sık sık karıştırın.Soğuduktan sonra artık kabuk bağlamıyor.İstediğiniz yerde sosunuzu kullanabilirsiniz.
Üzerini fındık, fıstık, fraje çikolata ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun :)
** Ben sosu ılıkken, daha kıvam bulmamış halde döktüğüm için resimden de anlaşılacağı üzere ince bir sos oldu. Ancak güzelce soğuduktan sonra dökerseniz aynı sıkıntıyı yaşamazsınız.
** Choux hamur tarifi busrabektasoglu.blogspot.com.tr
Pastacı kreması damyskitchen.com
Çikolata Sosu cahidesultan.net
En iyi profiterol ve ekler kaptan doğu profiterol de.
YanıtlaSilHer zaman taze ve nefis kaptan doğu profiterol
YanıtlaSil