16 Mart 2017 Perşembe

Balkabakli Cheesecake


Ezelden beri balkabağı sever değilim ama sonrasında sağlam tutuldum kendisine 😋 köyden gelmiş balkabağı da pişince sulu bir şey oldu. Bana da fırsat doğdu 🙈 



Bu çizkek için "taze peynir" diye satılan krem peynir ilavesi kullandım. Sonuç gerçekten "başarılı" oldu. Ricottaya çok çok yakın, ağıza süt tadı gelen, yumuşak ve hafif bir tat oldu. Pişmeden üzerine parça parça balkabağı püresi de koyup bıçakla hafifçe karıştırdım. Sonuç bu oldu 😍



Mahru da çizkekin cazibesine dayanamadı :)


Balkabaklı Cheesecake🍯


*Öncelikle tarife başlamadan 1-2 saat öncesinden labnenizin fazla suyunu süzün. Ben peyniri tülbente koyup iyice sıktırarak süzün sonrasında süzgeç üzerinde bekletiyorum. 600 gr labneden 380 gr kaldı suyunu süzünce. *ben 18 cm çember kullandım. Aynı boyutlarda kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz. 


Taban için:

 -1 paket burçak bisküvi
-2 yk eritilmiş tereyağı
-biraz fındık/ceviz


Peynirli harç için:
-400 gr labne(suyu iyice! süzülmüş)
-1,5 yk taze peynir
-3 yk krema

-1 çay bardağı şeker
-vanilya
-1 dolu yemek kaşığı nişasta
-2 yumurta 


Üzeri için:
-balkabağı püresi
Annem balkabaklarını küp küp doğrayıp akşamdan şekerle beraber tencerede bekletiyor. Sabah da pişiriyor. Ben de onun pişirdiği kabaklardan kullanacağım kadarını alıp blenderden geçirip püre haline getiriyorum. 


1)Fırını 180 dereceye ayarlayın. Burçakları rondodan iyice toz haline getirdikten sonra erittiğiniz tereyağını ve dişe gelecek kıvamda kırılmış fındık veya cevizinizi ekleyip güzelce karıştırın. Kalıbın altına yağlı kağıt serin. Kalıbın etrafına 2 kat olacak şekilde alüminyum folyo ile sarın. Kalıbın kenarlarını yağlayın. Bisküvi tabanı döküp bir bardak ile her tarafı iyice bastırın. Isıttığını fırında 5 dk pişirin. 
2) kalıbı fırından çıkarınca fırını 160 dereceye getirin ve fırına su dolu fırına dayanıklı bir kap koyun. 
3) krema ile şekeri köpük köpük olana kadar güzelce çırpın. İyice süzdüğünüz peynirleri ekleyip hafifçe karıştırın. Yumurtaları teker teker ve biri karıştıktan sonra diğerini ekleyerek hafifçe karıştırın. Vanilyayı ve nişastayı da ekleyip az karıştırın ve kalıba dökün. 
4) püre yaptığınız balkabaklarından çay kaşığı ile parçalar alıp harcın üzerine yer yer koyun. Bıçakla karıştırın. 
5) kalıbı ve fırına koyduğunuz su dolu kabı aynı tepsiye alın ve yaklaşık 50 dk pişirin. 40 dakikadan sonra kontrol edebilirsiniz. Kenarları sabit ortası sallanan bir kek olacak. Fırının ağzını hafif aralık bırakın ve keki orada soğutun. 1 gece de mutlaka buzdolabında bekletin. 
6) servis etmeden önce üzerine hazırladığınız püreden sürüp yayın. Ben kenarları için şekerli leblebileri kırıp süsledim. Krem şanti ve bisküvinin de yakışacağını düşünüyorum. Afiyet olsun 💕😋


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder