26 Temmuz 2017 Çarşamba

Orman Meyveli Tart





Best pie in my life ❤️
Ağızda dağılan, kıyır kıyır hamuru; hafif kreması ve mayhoş meyveleri ile muh-te-şem😍
Epeydir aklımda bu tarz bir tart pişirmek vardı. İyiki de pişirmişim :) Dışarda çok severek yediğiniz tartları bir kenara atacaksınız.

Yaparken çok zevk aldım. Zor gibi görünebilir ama ASLA zor değil. Sadece bekleme süreleri toplam süreyi uzatıyor, bir de hamuru yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç ufak ayrıntı var. Onun dışında şipşak olan bir tatlı kendileri. 

Dikkat: Tart hamuru hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri tereyağının buz gibi soğuk olması ve küp küp doğranmasıdır. Diğer husus ise hamuru çok fazla karıştırmamak, hatta mutfak şefi veya rondo kullanmakta fayda var. Elinizi hamura ne kadar değdirmezseniz o kadar iyi. Elin ısısı hamurun ısısına etki edecektir ancak bizim istediğimiz hamurun oldukça serin olması. Hamuru açmadan önceki ve kalıba yerleştirdikten sonraki dolapta dinlendirme işlemi bu yüzden önem taşır. Hazırsak tarife geçelim. 

Orman meyveli tart

Tart hamuru için:

-1 sb pudra şekeri
-2 sb + 2 yk un
-2 yumurta sarısı
-150 gr tereyağı (soğuk)
-1 tatlı kaşığı toz fındık
-yarım çay kaşığı tuz
-vanilya

Pastacı kreması için:

-1 sb'dan 1 parmak eksik şeker -500 ml süt
-1,5 yk tereyağı
-yarım sb un
-yarım sb nişasta
-bir tutam tuz
-2 yk labne (isteğe göre)

Hamur için yumurta hariç tüm malzemeyi karıştırma kabına alın. Mutfak şefinin pedal aparatı ile veya bıçaklı rondo ile tereyağı hamura hafif karışana kadar karıştırın. Pütürlü bir görüntüsü olmalı. Yumurta sarılarını da ekleyip sadece hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamuru yoğurmadan sadece parçalarını bir araya getirin ve streç filme sarıp dolapta en az yarım saat dinlendirin. Dinlenme işleminden sonra iki yağlı kağıt arasında hamuru açın. Merdane ile hamura vura vura şekil verirseniz daha kolay olur. Hamuru yeterli incelikte ve her tarafını eşit açmaya dikkat edin. Yağladığınız tart kalıbına hamuru yerleştirin ve kenarlarından taşan hamurların bıçağın tersi ile alın. Çatal ile hamurda delikler açın. (Pişerken kabarmamasını önler). Bu şekilde buzdolabında 2 saat veya buzlukta 20 dk dinlendirin. Fırına vermeden önce kalıptaki hamurun üzerine yağlı kağıt oturtun ve içine kuru bakliyat dökün. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında bu şekilde 20 dk pişirin. Bakliyatı ve yağlı kağıdı alıp 10 dk daha pişirin. Soğuduktan sonra krema ve meyveler ile süsleyin. 

Krema için tereyağı ve labne hariç tüm malzemeyi ocakta muhallebi kıvamına getirin. Sıcakken tereyağını da ekleyin eriyene kadar karıştırın. Kremayı borcama dökün streç ile hamura değecek şekilde kaplayın. Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın. (Bu işlem kabuk tutmasını önleyecektir). Krema dolapta katılaşacağı için kullanmadan önce mikser ile çırpın. Labneyi de bu aşamada ekleyebilirsiniz.

Üzeri için çilek, vişne, böğürtlen ve frenk üzümü kullandım. Dilediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder