2 Ekim 2017 Pazartesi

Çilekli Şeftalili Turta



Enn çok beğenilen turta tarifim ile geldim. Bloga eklemek biraz zaman alsa da tarif instagramda yüklüydü zaten diyerek kendimi rahatlatıyorum :)

Okuldu, festivaldi derken daha yeni yeni boş vakit bulabiliyorum. Bu süre zarfında bu turtadan festival için tam 6 kere daha pişirdim 😋 Birçok kişi tarafından tam not aldığına göre gönül rahatlığıyla arşive çekebiliriz :)


Hazır konu buraya gelmişken Tart-Turta farkına bir değinmek istiyorum. Aslında minik bir fark far aralarında. Tart dediğimiz kıtır hamur üzerine muhallebi-meyve kombinasyonundan oluşana denirken turta dediğimiz iki parça hamur arasında meyveli bir katmanın pişmesiyle oluşur. Tuzlusuna da kiş denir.


Ben eldeki ve buzluktaki meyveleri değerlendirmek adına uydurmasyon bir tarif ortaya çıkardım ama hep de uydurmasyon tatların daha güzel olduğunu düşünürüm :) Uzun zamandır bloga yazı yazmamanın verdiği çenek düşüklüğüne son verip tarife geçiyorum.


Şeftalili çilekli turta:

Hamuru için:
-150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
-1 yumurta (oda sıcaklığında)
-1 su bardağından bir parmak eksik şeker
-1 paket kabartma tozu
-1 limon kabuğu rendesi
-bir tutam tuz
-bir tutam tarçın
-un (yaklaşık 2-2,5 sb)
Üzeri için yumurta sarısı ve şeker

Meyveli harç için:
-1,5 şeftali
-1 kase çilek (ben göz kararı donmuş çilek ve frambuaz kullandım)
-yarım sb'dan biraz fazla şeker
-2 yk limon suyu
-bir tutam tarçın
-kıvamlandırmak isterseniz 1 tatlı kaşığı nişasta (buzluk meyvesi kullandığım için nişastaya oldukça ihtiyaç duydum. Sosunuzun kıvamına göre ekleme çıkarma yapın lütfen)

İlk olarak hamurdan başlıyoruz. Tereyağı, yumurta, şeker be limon kabuğu rendesini çırpın. İçine kuru malzemeyi için eleyip yoğurun. Hava almayacak şekilde streç filme sarıp dolapta yarım saat dinlendirin. Hamur dinlenirken meyveli harcı hazırlayalım. Şeftalilerin kabuklarını soyup kül küp doğrayın. Çilekleri ve başka hangi meyve kullanacaksanız küp küp doğrayın. Ben donmuş meyve kullandığım için içine su katmadım. Donmuş meyve kullanmazsanız yarım su bardağından biraz eksik su koyabilirsiniz. Limon suyu hariç tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca içine limon suyunu da ekleyip 2-3 dk daha kaynatın, ocaktan alıp soğumaya bırakın. Turta için kalıbı tereyağı ile yağlayın ve dinlenen hamurun yarısını yağlı kağıt üzerinde merdane ile açın. Tart kalıbına yerleştirin. (Dağılmalar olabilir, elinizle birleştirirsiniz). Elinizle yabanı ve yanları düzleyip çatalla delikle açın. Buzlukta 15-20 dk bekletin. Harcı içine döküp kalan hamuru da açıp üzerine kapatın. Dilerseniz şekiller de yapabilirsiniz. Çatalın tersiye kenarlarına bastırın. Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp şeker serpiştirin. Önceden ısıttığınız 165 derecelik fırında yaklaşık 20 dk pişirin. Ilınınca ters çevirip kalıptan çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun 🌺😋

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder