15 Mart 2017 Çarşamba

Kekli Tiramisu


Her kahve sever tiramisu sever mi? Sever, sevmeli 💗
Mutluluğun tatlıyla ilgisi olduğunu düşünen ve aşırı kahve seven biri olarak kahvenin içine girdiği her tatlının mutlu edici etkisi olduğunu düşünüyorum. 

Kahveyle ıslatılmış kek, köpük köpük kreması, türk kahvesi ile harmanlanarak dökülmüş kakaosu... İşte tam benim damak zevkim :)

Şu zamana kadar tiramisunun her çeşidini denedim diyebilirim. En son Damy's Kitchen ın mascarpone'li orjinal tiramisusunu yapmıştım. Ama epeydir pandispanyalı bir tiramisu istiyordu canım. Damy'nin kreması ile Cahaide Jibek ın pandispanyasını kullanarak böyle bir tiramisu pişirdim. Mascarpone her yerde bulunmuyor ve bulunsa bile epey pahalı bir peynir olduğu için mascarpone yerine "kaymak" kullandım. Sonuç gerçekten başarılı oldu 👌🏻


Kek için:
-4 yumurta
-1 sb şeker
-2 yk kakao
-1 sb un
-yarın paket kabartma tozu
-vanilya

Yumurta ve şekerleri köpürene kadar çırpın. Kuru malzemeleri içine eleyip karıştırın. 26 cm'lik fırın kabınızı yağlayın ve kakaolayın. Harcı döküp 2 kez tezgaha vurun kabarcıklarını sönsün ve önceden ısıtılmamış 200 derecelik fırına sürün. Kek kabarmaya başladıktan sonra fırın derecesini 160'a düşürün. Yaklaşık 15 dk sonra kürdan testi yaparak fırından çıkarın soğumaya bırakın. 

Keki ıslatmak için:
-1,5 su bardağı kaynar su
-3 yk espresso(veya granül kahve)
-3 yk şeker

Kek soğuduktan sonra bıçakla enine ikiye kesin. (Ben çok kar sevdiğim için 3'e böldüm). 


Custard krema (vanilyalı puding için):
-1,5 su bardağından 1 parmak eksik süt
-yarın sb şeker
-2 yk un
-2 yumurta sarısı
-2 yk tereyağı
-vanilya

Sütün ve şekerin 3/4'ünü bir tencereye alın ve kaynatın. Kalan süt ve şeker ayrı bir kapta yumurta sarılarını, unu ve vanilyayı ekleyip pütürcük kalmayacak kadar karıştırın. Ocaktaki süt kaynayınca 1-2 kepçe alıp diğer kaptaki yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın. Yumurtalı karışımı ocaktaki karışıma yavaşça, karıştırarak ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Kıvamı olunca ocaktan alın ve blenderdan geçirin. Tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın. Üzerine pudinge yapışacak şekilde streç örtün. Dolapta en az 1 saat dinlendirin. 

Kaymaklı krema için:
-200 ml soğuk süt kreması
-200 gr kaymak(orjinal tarifte mascarpone var)
-40 gr pudra şekeri

Krema ile pudra şekerini iyice kabarana kadar mikserle çırpın. Oda sıcaklığındaki kaymağı ekleyin çırpın. Pütürcükler kalırsa blenderdan geçirin. Pudingli karışımı kaymaklı kremaya ekleyin ve güzelce karıştırın. İster dolapta bir miktar dinlendirin, ister hemen kullanın. 
Tiramisuyu hazırlarken kelepçeli kalıbınızın çember kısmını servis edeceğiniz tabağa alın. Kek katmanlarından birini koyun. Kahve ile güzelce ıslatın. Kremadan koyun. Kakao serpin. Tekrar kek, kahve, krema kakao şeklinde döngüyü devam ettirin. Dolapta dindirin. Servis etmeden önce kelepçeyi çıkarın. Afiyet olsun 😋

1 yorum: