Ricottalı Vişneli Cheesecake
Size en çok beğenilen ve en çok geri dönüş aldığım cheesecakeden bahsetmek istiyorum. Garanti bir tarif, bir-iki noktaya dikkat edildiği sürece kötü olma gibi bir şansı yok :)
Sos kısmı mayhoş, peynirli kısmı kadifemsi, yoğun ama asla baymayan, bisküvili kısmı da kıtırlığı ile tatlıyı tamamlayan şahane bir lezzet. İkinci dilimi istemek garanti :)
Vişne soslu cheesecake:
Tabanı için:
-2 paket burçak bisküvi
-100 gr tereyağı
-bir avuç iri kıyılmış fındık/ceviz
Kreması için:
-350 gr ricotta peyniri (tamamı labne de olur ancak ricottanın verdiği kadifemsilik olmaz)
-600 gr labne peyniri (suyu iyice süzüldükten sonra kalan miktar)
-100 ml krema
-3 yumurta
-4 tepeleme yk buğday nişastası
-1 su bardağı şeker
-1 tatlı kaşığı vanilya/1 paket şekerli vanilin
Vişneli sos için:
-1 kase çekirdekleri çıkarılmış vişne
-1,5 sb su
-2 yk nişasta
-yarım sb şeker
*22-24 cm'lik bir kalıp kullandım.
*iç harcı için tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı
Bisküvili taban için burçakları rondodan geçirin. Fındık/cevizi dişe gelecek kadar rondodan çekin. Tereyağını eritin. Hepsini güzelce karıştırın. Kelepçeli kalıbınızın altına yaplı kağıt serin. Kenarları yağlayıp, unlayın. Bisküvili karışımı kalıba döküp bir bardağın arkası ile iyice sıkıştırın. Yarım saat buzlukta bekletin.
Fırını 170 derecede ısıtın. Altına suya dayanıklı bir kasede su koyun.
Kremayı güzelce köpürtün. Şekeri, ricottayı ve labneyi ekleyip fazla olmayacak ama iyice karışacak kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ve biri karıştıktan sonra diğerini kıracak şekilde ekleyip hafifçe karıştırın. (Yumurtaları ekledikten sonra fazla karıştırmayın). Vanilyayı ve nişastayı da ekleyip hafifçe karıştırın.
Kalıbınızın etrafını iki kar olacak şekilde aliminyun folyo ile sarın.(altı ve kenarları). Harcı kalıba mümkün olduğunca aşağıdan dökün, tezgaha 1-2 kez sertçe vurduktan sonra fırına verin. Yaklaşık 1 saat kenarları çok hafif pembeleşene kadar pişirin. Ortası hafif sallanan bir çizkek olmuşsa fırını kapatın ama kapağını hafif aralık bırakarak çizkeki yarın saat fırının içinde dinlendirin. 1 saat de oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dolaba kaldırın. (En az 4 saat, mümkünse 1 gece dolapta dinlendirin). Sosu için su ile nişastayı su ile karıştırın ve tüm malzemeyi sos tenceresine atıp karıştırın. Kaynadıktan sonra blenderdan geçirin. Soğumaya bırakın. Katılaştıktan sonra çizkekin üstüne döküp süsleyin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder