Vee karşınızda Mevsimide Yemek için hazırladığım ve seçilip gazeteye çıkan tarifim. Kime yaptıysam gönülleri fethetti diyebilirim. Misafiriniz geleceği zaman gönül rahatlığı ile pişirebilirsiniz.
Kabaklı
Mantarlı Kiş
Malzemeler
Hamuru İçin:
220 g soğuk tereyağı (1,5 su bardağı)
2 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı buzlu su + 1 yemek kaşığı sirke karışımı
İç Harcı İçin:
2 orta boy kabak (rendelenmiş)
2 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım demet dereotu
1 kase mantar (yaklaşık 8 adet)
yarım su bardağı süt mısırı
(seviyorsanız artırabilirsiniz)
1 yumurta
3-4 yemek kaşığı beyaz peynir ya
da lor (opsiyonel)
400 gr kaşar (biraz da üzeri
için)
tuz, karabiber, muskat rendesi,
pul biber
Tarif toplamda iki aşamadan oluşmakta. İlk aşama tart
hamuru hazırlanıp soğutulacak, ikinci aşama iç harcının hazırlanacak.
Tart hamurlarının püf noktası içerine konan tereyağı
ve suyun buz gibi soğuk olması. Karıştırma işlemine mümkün olduğunca rondo ile
devam edilmeli. Elin ısısı tereyağları eritir, bizim istediğimiz tereyağların
mümkün olduğunca diri kalması. Bu doğrultuda su ve yağ hariç tüm malzemeyi
rondoya alın. Tereyağını küp küp doğrayıp ekleyin. Hafif hafif karıştırın. O
sırada sirkeli su karışımından 1’er kaşık olacak şekilde kontrollü ekleyin. Suyun
tamamını eklemek zorunda değilsiniz. Kıvamı gibi, tereyağlar tam karışmamış ama
ele alıp sıkınca sabit kalan bir hamur olduğunda toparlayıp streç filme sarın
ve dolapta yarım saat dinlendirin.
Tart hamuru dolapta dinlenirken küp küp doğradığınız
soğanı tereyağı ile pembeleşene kadar kavurun. Rendelediğiniz kabakları sıkarak
fazla suyunu alın. Kabağı, havucu ve doğradığınız mantarları kavurduğunuz
soğana ekleyip malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Fırında da pişecekleri için
fazla pişirmenize gerek yok. Ocaktan alın, dinlenmeye bırakın.
Bu sırada dolapta dinlenen tart hamurunu çıkarın.
İster tezgahı unlayarak, ister iki yağlı kağıt arasında hamuru tart kalıbınıza
göre açın. Dikkatlice kaldırıp kalıba yerleştirin. Dağılan yerleri elinizle
bastırarak düzleyebilirsiniz, dağılmasından sakın korkmayın. Hiç beceremem
diyorsanız tamamını elinizle bile yayabilirsiniz (ama dediğim gibi el ısısı…)
Tart kalıbınızın her yerini hamurla kapladıktan sonra kenarlarda taşan yerleri
bıçağı yatay tutarak kesin. Hamurun tabanına ve yanlarına hafifçe çatal
batırın. Yer yer oluşturduğunuz bu izler hamurun kabarmamasını sağlayacak. Tart
ve turtalarda istenen kabarmamış ve kıyır kıyır bir hamurdur. Bu sebeple
pişirilirken üstüne baklagil konulmakta ancak bununla uğraşmak yerine turtanın
hamurunu buzlukta taş gibi donana kadar bekletebilirsiniz.
Tart dolapta donarken fırını 180 derecede çalıştırın.
Soğuyan kabakların içine dereotunu ince ince doğrayın. Peyniri ufalayın. Kaşar
hariç tüm malzemeyi ekleyin. Kaşarı rendeleyip bir kısmını üzeri için ayırıp
kalan kaşarı da diğer malzemelerin yanına katın. Baharatları da ekleyip homojen
bir şekilde karıştırın. Buzluktan tart hamurunu çıkarıp fırında hafif
pembeleşene kadar pişirin. Kabarmaya başladığını gördüğünüz anda çıkarın.
Hazırladığınız harcı dökün. Kaşık yardımı ile hafifçe bastırarak yayın. Üzerine
ayırdığınız kaşarı serpiştirin. Tekrar fırına atın. Kaşarlar nar gibi
kızardığında çıkarın. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder