14 Şubat 2019 Perşembe

Kabaklı Mantarlı Kiş




Vee karşınızda Mevsimide Yemek için hazırladığım ve seçilip gazeteye çıkan tarifim. Kime yaptıysam gönülleri fethetti diyebilirim. Misafiriniz geleceği zaman gönül rahatlığı ile pişirebilirsiniz.



Kabaklı Mantarlı Kiş

Malzemeler

Hamuru İçin:

340 gr un (3 su bardağı)
220 g soğuk tereyağı (1,5 su bardağı)
2 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı buzlu su + 1 yemek kaşığı sirke karışımı

İç Harcı İçin:

2 orta boy kabak (rendelenmiş)
2 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 soğan 
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım demet dereotu
1 kase mantar (yaklaşık 8 adet)
yarım su bardağı süt mısırı (seviyorsanız artırabilirsiniz)
1 yumurta
3-4 yemek kaşığı beyaz peynir ya da lor (opsiyonel)
400 gr kaşar (biraz da üzeri için)
tuz, karabiber, muskat rendesi, pul biber

Tarif toplamda iki aşamadan oluşmakta. İlk aşama tart hamuru hazırlanıp soğutulacak, ikinci aşama iç harcının hazırlanacak.
Tart hamurlarının püf noktası içerine konan tereyağı ve suyun buz gibi soğuk olması. Karıştırma işlemine mümkün olduğunca rondo ile devam edilmeli. Elin ısısı tereyağları eritir, bizim istediğimiz tereyağların mümkün olduğunca diri kalması. Bu doğrultuda su ve yağ hariç tüm malzemeyi rondoya alın. Tereyağını küp küp doğrayıp ekleyin. Hafif hafif karıştırın. O sırada sirkeli su karışımından 1’er kaşık olacak şekilde kontrollü ekleyin. Suyun tamamını eklemek zorunda değilsiniz. Kıvamı gibi, tereyağlar tam karışmamış ama ele alıp sıkınca sabit kalan bir hamur olduğunda toparlayıp streç filme sarın ve dolapta yarım saat dinlendirin.
Tart hamuru dolapta dinlenirken küp küp doğradığınız soğanı tereyağı ile pembeleşene kadar kavurun. Rendelediğiniz kabakları sıkarak fazla suyunu alın. Kabağı, havucu ve doğradığınız mantarları kavurduğunuz soğana ekleyip malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Fırında da pişecekleri için fazla pişirmenize gerek yok. Ocaktan alın, dinlenmeye bırakın.
Bu sırada dolapta dinlenen tart hamurunu çıkarın. İster tezgahı unlayarak, ister iki yağlı kağıt arasında hamuru tart kalıbınıza göre açın. Dikkatlice kaldırıp kalıba yerleştirin. Dağılan yerleri elinizle bastırarak düzleyebilirsiniz, dağılmasından sakın korkmayın. Hiç beceremem diyorsanız tamamını elinizle bile yayabilirsiniz (ama dediğim gibi el ısısı…) Tart kalıbınızın her yerini hamurla kapladıktan sonra kenarlarda taşan yerleri bıçağı yatay tutarak kesin. Hamurun tabanına ve yanlarına hafifçe çatal batırın. Yer yer oluşturduğunuz bu izler hamurun kabarmamasını sağlayacak. Tart ve turtalarda istenen kabarmamış ve kıyır kıyır bir hamurdur. Bu sebeple pişirilirken üstüne baklagil konulmakta ancak bununla uğraşmak yerine turtanın hamurunu buzlukta taş gibi donana kadar bekletebilirsiniz.

Tart dolapta donarken fırını 180 derecede çalıştırın. Soğuyan kabakların içine dereotunu ince ince doğrayın. Peyniri ufalayın. Kaşar hariç tüm malzemeyi ekleyin. Kaşarı rendeleyip bir kısmını üzeri için ayırıp kalan kaşarı da diğer malzemelerin yanına katın. Baharatları da ekleyip homojen bir şekilde karıştırın. Buzluktan tart hamurunu çıkarıp fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Kabarmaya başladığını gördüğünüz anda çıkarın. Hazırladığınız harcı dökün. Kaşık yardımı ile hafifçe bastırarak yayın. Üzerine ayırdığınız kaşarı serpiştirin. Tekrar fırına atın. Kaşarlar nar gibi kızardığında çıkarın. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarın. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder