13 Şubat 2019 Çarşamba

Süt Reçelli Cheesecake

Dulche de Leche Cheesecake 🍯



Süt reçelini evde yapmaya başladığımdan beri her şeye bir süt reçeli eklemesi yapıyorum. Çok da hoşuma gidiyor 😋 muhallebilere, keklere, dondurmalara.. daha önceden yediğim için çizkeke de yakıştığını biliyordum ama pişirince hayal ettiğimden daha güzel bir şey çıktı ortaya. Üstelik hazırlama aşaması sadece 15 dk sürdü 😅 tek sıkıntılı noktası elinizin altında hazır bir süt reçelinin bulunması. Onu da üşenmeden hazırlarsanız şahane bir çizkekiniz olur 😍 



İyi bir çizkek yapmanın temel birkaç püf noktası var. Onlara değinirsek;
-tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı
-kullandığınız peynir suyu süzülmüş yada kendiliğinden yoğun bir kıvamda olmalı -yumurtalar eklendiği andan itibaren çırpma işlemi minimuma inmeli
-mümkünse mikser kullanmadan el ile çırpılmalı
-kalıbın altına yağlı kağıt konulmalı ancak kenarlara bir işlem yapılmamalı. Kalıptan çıkarırken bir bıçak ile kenarları dikkatlice kesilip çıkarılmalı. Böylelikle beyaz kenarlar elde edersiniz. -üzerinin çatlamaması için fırının nemini dengede tutmanız önemli. Bu yüzden mutlaka fırına su koymanız gerekir
-çizkek hafif sallanan bi kıvama ulaştığı andan itibaren direkt fırından almadan üç aşamalı soğutma işlemi uygulanmalı. İlk aşama fırın soğuması. Kekiniz pişince direkt fırından almıyoruz. Fırının kapağına tahta kaşık sıkıştırarak kek ilk sıcaklığını atana kadar bekliyoruz. Sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Bir gece de buzdolabında bir gece dinlendirin





Süt reçelli çizkek:

*kalıp 18 cm. Daha büyük kalıp için ölçüleri artırabilirsiniz

Tabanı için:
-1 paket burçak bisküvi
-2 yemek kaşığı tereyağı
-bir miktar kıyılmış fındık/ceviz

Keki için:
*tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı
-3 paket (600 gr) taze peynir (süt peyniri, beyaz vs)
-1 su bardağı süt reçeli
-8,5 yemek kaşığı şeker
-3 yumurta
-2 tatlı kaşığı nişasta
-vanilya

Üzeri için:
-süt reçeli

Kelepçeli kalınınızın altına yağlı kağıt serin ve etrafını iki kat folyo ile satın. Tereyağını eritin. Burçakları rondodan girin. Tereyağı ve fındık ile burçakları iyice karıştırıp kalıba döküp kaşıkla iyice bastırarak düzeltin. Dolapta dinlendirin. Fırını 180 derecede fansız çalıştırın. Altına ısıya dayanıklı bir kap ile bir kase su koyun. Bir kapta peynirler ile şekeri el çırpıcısı ile iyice çırpın. Yumurtaları teker teker ve her birini kırdıktan sonra sadece karışana kadar çırpın. Yumurtaları ekledikten sonra fazla çırpmamak çok önemli. Süt reçelini ve vanilyayı da ekleyin karıştırın. En son nişastayı ekleyip hafifçe karıştırın ve kalıba dökün. Tezgaha 1-2 kez vurun ve fırına verin. Yaklaşık 50-55 dk pişirin. Ortası sallanan bir kekiniz olacak. Burada üç aşamalı soğutma işlemi uygulayacağız. İlk aşama fırın soğuması. Kekiniz pişince direkt fırından almıyoruz. Fırının kapağına tahta kaşık sıkıştırarak kek ilk sıcaklığını atana kadar bekliyoruz. Sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bekliyoruz. En son üstünü kapatıp buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Servis etmeden önce süt reçelini döküp dilediğiniz çekilde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun 🍶😋




Dulche de leche 🍯 diğer adıyla süt reçeli. Aklınıza gelen her tatlıya ilave edebileceğiniz, karamelden daha hafif, yumuşak bir sos 😋 üşenmeden hazırlarsanız her daim elinizin altında bulunur. 

Süt reçeli:

-1 litre yağlı süt (mümkünse taze)
-1 su bardağı şeker (damak zevkinize göre azaltma yapabilirsiniz)
-1 silme çay kaşığı karbonat
-vanilya

Süt, şeker ve vanilyayı geniş bir tencereye alın. Orta ateşte kaynayana kadar aralıklarla karıştırın. Kaynadıktan sonra karbonatı koyun ve altını kısın. Karbonatı koyar koymaz kabarmaya başlayacak hızlı hızlı karıştırarak söndürün. Sık aralıklarla karıştırmaya devam edin ve ara ara üzerinde biriken köpüğü alın. Sürekli başında beklemenize gerek yok. Bu şekilde 2,5-3 saat arası kaynadıktan sonra tenceredeki süt azalmaya ve yoğunlaşmaya başlayacak. Rengi koyulaşıp kıvam yoğunlaşınca ocaktan alın ve kavanoza boşaltın. Ağzı açık bir şekilde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, sonrasında kapağını kapatıp muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun 💕🌺

1 yorum:

  1. 8 Casino St, Brooklyn, NY - Mapyro
    Find the 경상북도 출장안마 best 9 Casino St, 강릉 출장샵 Brooklyn, NY 강릉 출장마사지 with Mapyro. and other places to 의왕 출장마사지 play at 8 Casino St, 전주 출장마사지 Brooklyn, NY 08401, USA.

    YanıtlaSil